Юридична адреса: 85300, Україна, Донецька область, м. Покровськ, пл. Шибанкова, 2

Фактична адреса: 43003, Україна, Волинська область, м. Луцьк, вул. Потебні, 56

В ДонНТУ пройшов інформаційний день «Актуальні напрями, сучасні виклики та міжнародна підтримка наукових досліджень»

 3-11-2017    Новини    878   

Другого листопада 2017 р. в Донецькому національному технічному університеті пройшов інформаційний день «Актуальні напрями, сучасні виклики та міжнародна підтримка наукових досліджень». Відвідати захід прийшли викладачі, співробітники та студенти ДонНТУ та індустріального інституту, до того ж, за допомогою відеозв’язку до нього долучилися представники декількох інших вишів Донецької області.

Відкрилася зустріч обговоренням сьогодення наукометрії. Доповідач Тетяна Ярошенко, віце-президент з наукової роботи та інформатизації Національного університету «Києво-Могилянська академія», голова правління ГО «Українське Фулбрайтівське Коло», розпочала свій виступ із загальної характеристики наукових видань, їх розвитку, аналізу сучасного стану та тенденцій. Що ж до питань наукометрії, пані Тетяна детально зупинилася на її сутності, а також на розгляді актуальних наукометричних баз (Web of Science, Scopus тощо) та місці України в них. Після ґрунтовної доповідної частини присутні почули ряд практичних щодо того, як писати наукові статті, де їх публікувати, як популяризувати та ін..

У наступній частині заходу із доповіддю «Актуальні напрями досліджень за тематиками «Європа у світі, що змінюється, інноваційні, інклюзивні та розумні суспільства», «Безпечні суспільства: захист свободи та безпеки Європи та її громадян» виступила Надія Ткачук, керівник національного контактного пункту в НаУКМА. Зокрема, пані Надія докладно розповіла про програму «Горизонт 2020», її структуру, умови участі, бюджет і терміни.

Тож, «Горизонт 2020» – спеціалізована програма ЄС з досліджень та інновацій в різних галузях. Участь у ній відкриває перед українськими науково-дослідними інститутами можливість діяти на одній платформі з європейськими установами, розробляючи спільні наукові дослідження на однакових правах членів Європейського наукового простору.

У ході своєї розповіді Надія Ткачук зупинялася на поясненні ключових моментів і особливостей програми та відповідала на запитання присутніх.

Завершальною ж частиною інформаційного дня, спрямованою більше на студентську молодь, стала презентація Тетяною Ярошенко Програми академічних обмінів імені Фулбрайта. Із виступу присутні почули про основні засади програми, її реалізацію, вимоги до потенційних учасників і про процедуру та особливості подання документів.

Доповідач наголосила, що коло потенційних аплікантів доволі широке: взяти участь у програмі можуть студенти старших курсів, випускники вишів, аспіранти, молоді викладачі та дослідники. До того ж, умови досить привабливі: більшість фулбрайтівськіх програм покриває вартість навчання в університеті, медичне страхування, витрати на дорогу в обидва боки та забезпечує щомісячну стипендію, а також додаткові кошти для придбання професійної літератури.

По завершенні презентації Тетяна Ярошенко розповіла про власний досвід участі у програмах Фулбрайта та активно запрошувала молодь долучатися до неї, а проректор ДонНТУ з науково-педагогічної роботи Вікторія Воропаєва висловила побажання щодо продовження та координації подальшої співпраці між ДонНТУ та НаУКМА та вручила гостям пам’ятні сувеніри з університетською символікою.

Катерина Щербакова,
фахівець редакційно-видавничого відділу